Wat is loonbeslag?

Home » Veelgestelde vragen » Wat is loonbeslag?

Een loonbeslag wordt meestal gelegd als de medewerker niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan of wil voldoen. Het bedrag wordt direct via de werkgever ingehouden op het salaris.

 

Hoe hoog het loonbeslag is, is in iedere situatie anders. Uiteraard moet men rekening houden met de wettelijke beslagvrije voet (minimaal 90% van het bijstandsinkomen). Deze beslagvrije voet is het deel van het inkomen waarop geen beslag gelegd kan worden, het bedrag dat als het minimum inkomen wordt gezien en waar de medewerker van moet kunnen rondkomen.

 

Wettelijk is bepaald dat een werkgever de plicht heeft het loonbeslag uit te voeren. Als de deurwaarder zijn exploot uitbrengt ontvangt de werkgever een uitgebreide vragenlijst betreffende het inkomen van de medewerker en deze lijst moet binnen vier weken ingevuld geretourneerd worden aan de gerechtsdeurwaarder. Het gedeelte van het loon dat onder het beslag valt en wat wettelijk moet worden ingehouden door de werkgever, moet periodiek worden overgemaakt aan de deurwaarder. Doet een werkgever dat niet, dan loopt hij het risico om in gebreke te worden gesteld met eventuele aansprakelijkheid voor de gehele vordering.

 

Werkgeverstips bij loonbeslag

erfenis-geld-635×300

Wanneer een budgetcoach?

Een budgetcoach kan worden ingeschakeld indien er sprake is van financiële zorgen, betalingsachterstanden of wanneer iemand het overzicht over zijn financiële huishouden (tijdelijk) kwijt is.

Hulp nodig? Bel ons

Wij helpen u o.a. met

 

Klik verder op de blokken voor meer informatie. Liever direct een medewerker spreken? Bel dan 0115-683346

Schuldsanering

Soms is er sprake van een problematische schuldsituatie. Ook in deze situatie kunnen wij u van dienst zijn.

Lees verder >>

Particuliere coaching

Indien er sprake is van financiële zorgen is het raadzaam in een zo vroeg mogelijk stadium deskundige hulp in te schakelen.

Lees verder >>

Budgetcoaching

Budgetcoaching is het kortdurend begeleiden en coachen van mensen, die op financieel gebied vastlopen.

Lees verder >>

Coaching voor werkgevers

Zoek naar een passende en persoonlijke oplossing om de financiële situatie van uw werknemer weer in balans te brengen.

Lees verder >>

Zorg voor een productieve sfeer in uw bedrijf

Heeft één van uw werknemers last van financiële zorgen? Dan is het aan te raden om op tijd professionele hulp in te schakelen. Heeft u nog vragen?

Hulp nodig? Bel ons Stuur ons een mail