Wat is een minnelijke schuldsanering?

Home » Veelgestelde vragen » Wat is een minnelijke schuldsanering?

Indien een schuldsaneringstraject wordt opgestart wordt in overleg met de cliënt gekozen voor schuldbemiddeling of het aangaan van een saneringskrediet:

Schuldbemiddeling

Bij schuldbemiddeling doet de schuldhulpverlener een voorstel aan de schuldeisers tot het afkopen van de gehele schuldenlast. Er wordt berekend welk bedrag u van uw inkomsten mag behouden voor betaling van de vaste lasten en de huishouduitgaven. Al het meerdere wordt gedurende een periode van 36 maanden gereserveerd en jaarlijks uitbetaald aan de schuldeisers. Indien het schuldbemiddelingstraject slaagt, zullen de schuldeisers finale kwijting verlenen voor het gedeelte van de schuldenlast dat in deze periode van drie jaar niet betaald is kunnen worden.

Saneringskrediet

Ingeval van een saneringskrediet wordt door de schuldhulpverlener ook een voorstel voor het afkopen van de schuldenlast gedaan aan de schuldeisers. Hierbij is het niet zo dat er gedurende 36 maanden wordt ‘gespaard’ om zoveel mogelijk af te betalen, maar wordt berekend hoeveel er in een periode van 36 maanden gespaard zou kunnen worden. Dit bedrag wordt geleend bij bijvoorbeeld een (krediet)bank of familie, en wordt ineens ter beschikking gesteld aan de schuldeisers. Uiteraard moet nadien het geleende bedrag worden afgelost.

 

Bij schuldbemiddeling en saneringskrediet gaat het om een voorstel aan de schuldeisers tot het afkopen van de schuldenlast. De schuldeisers kunnen ook afwijzend op dit voorstel reageren. In dat geval kan InBalans Budget Hulp Nederland u bijstaan bij het aanvragen van een wettelijke schuldsaneringsregeling.

Wanneer een budgetcoach?

Een budgetcoach kan worden ingeschakeld indien er sprake is van financiële zorgen, betalingsachterstanden of wanneer iemand het overzicht over zijn financiële huishouden (tijdelijk) kwijt is.

Hulp nodig? Bel ons

Wij helpen u o.a. met

 

Klik verder op de blokken voor meer informatie. Liever direct een medewerker spreken? Bel dan 0115-683346

Schuldsanering

Soms is er sprake van een problematische schuldsituatie. Ook in deze situatie kunnen wij u van dienst zijn.

Lees verder >>

Particuliere coaching

Indien er sprake is van financiële zorgen is het raadzaam in een zo vroeg mogelijk stadium deskundige hulp in te schakelen.

Lees verder >>

Budgetcoaching

Budgetcoaching is het kortdurend begeleiden en coachen van mensen, die op financieel gebied vastlopen.

Lees verder >>

Coaching voor werkgevers

Zoek naar een passende en persoonlijke oplossing om de financiële situatie van uw werknemer weer in balans te brengen.

Lees verder >>

Zorg voor een productieve sfeer in uw bedrijf

Heeft één van uw werknemers last van financiële zorgen? Dan is het aan te raden om op tijd professionele hulp in te schakelen. Heeft u nog vragen?

Hulp nodig? Bel ons Stuur ons een mail