Zakgeld

Ieder kind gaat anders met zakgeld om. Het ene kind maakt iedere week alles op, terwijl het andere kind het heel moeilijk vindt om geld uit te geven, en alleen maar spaart. Hoe je kind er ook mee omgaat, belangrijk is dat kinderen vanaf een jaar of 6 zakgeld krijgen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die van jongs af aan zakgeld krijgen later minder snel in de financiële problemen komen.

Leren omgaan met geld

Zakgeld leert kinderen omgaan met geld, zelfstandig keuzes maken en budgetteren. Ze leren de waarde van geld kennen. Beter nu spijt van een impulsief gekocht spel dat ongebruikt in de kast staat dan straks spijt te hebben van de aanschaf van een te dure mobiele telefoon. Zakgeld is leergeld en bedoeld om te oefenen. Fouten maken mag. Het is dan ook belangrijk dat er geen tegenprestatie wordt gevraagd of dat het niet geven van zakgeld wordt ingezet als straf.

Hoeveel zakgeld?

Op de website van het Nibud staan richtlijnen voor hoeveel zakgeld gegeven kan worden per leeftijd. Het bedrag is afhankelijk van wat je zelf te besteden hebt én wat je kind van het zakgeld moet betalen. Mogen ze het naar eigen inzicht opmaken, of moeten er ook cadeautjes van worden gekocht? Vanaf de leeftijd van tien jaar is dat laatste zeker een goede optie, het leert je kind om niet al zijn geld op te maken en geld te reserveren voor cadeautjes of andere uitgaven.

Praktische tips

- Geef het zakgeld op een vast tijdstip, bijvoorbeeld iedere vrijdag;

- Geef iedere week of maand hetzelfde bedrag;

- Maak afspraken over de besteding van het zakgeld, bijvoorbeeld door een zakgeldcontract op te stellen. Vindt je kind nog hartstikke leuk ook!

In zo’n zakgeldcontract kun je bijvoorbeeld opnemen dat kinderen geen geld mogen lenen, dat zij hun inkomsten en uitgaven moeten noteren in een schrift (kasboek), of dat ze over grotere uitgaven eerst bijvoorbeeld twee dagen moeten nadenken en dit moeten overleggen.

Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf kinderen het financiële gedrag van hun ouders kopieert. Dus tot slot: geef zelf het goede voorbeeld en neem je kind mee in je afwegingen om bepaalde zaken wel of niet te kopen.

Zit je kind eenmaal op de middelbare school, dan kun je overwegen om naast zakgeld ook kleedgeld te geven. Daarover een andere keer meer!